OPROEP-HANDBAL TRAINERS GEZOCHT-OPROEP

Voor onze jeugd handbal teams, F,E,D en C-jeugd van SV Spartanen zoeken wij nog trainers(sters).

– speel je zelf handbal en lijkt het je leuk om bijvoorbeeld samen met een teamgenoot training te geven aan jeugdteams
– of ben je een enthousiaste ouder waarvan een of meerdere kinderen al handbalt en kun je met jouw kennis en vaardigheden een leuke training geven?

Wellicht wordt je na een aantal proeftrainingen in samenwerking met een andere trainer(ster) wel heel enthousiast!

Meld je aan via handbal@spartanen.nl,  je bent van harte welkom!

OPROEP-HANDBAL KEEPSTERS GEZOCHT-OPROEP

Voor enkele dames en A- handbalteams van SV Spartanen zijn we per direct op zoek naar keepsters.

– ben jij (tijdelijk) gestopt en heb je weer de ambitie om te beginnen?
– of speel je nu elders en heb je het niet zo naar je zin?

Aarzel niet, meld je NU aan bij onze fantastische vereniging SV Spartanen.
Aanmelden kan via spartanen@handbal.nl

Vrijwilligersavond

Deze week is de uitnodiging voor de vrijwilligersavond verspreid aan onze vrijwilligers. Als u als vrijwilliger actief bent bij Spartanen, maar geen persoonlijke uitnodiging ontvangen heeft ben u uiteraard van harte welkom op 6 april. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de bijlage.

Bestuur SV Spartanen

uitnodiging-vrijwilligersavond-06-04-2018

Pakt Spartanen 1 zondag de 2e periodetitel in topper uit bij Zaanlandia?

In een vorige Walhalla werd al gerefereerd aan het feit dat, tot verrassing van vriend en vijand, het vlaggenschip van Spartanen gewoon meedoet om de prijzen in de 2e klasse A. Met aantrekkelijk voetbal hebben zij zich, als promovendus, ontpopt tot een ploeg waar iedereen gewoon rekening mee dient te houden. Spartanen staat momenteel slechts 1 punt achter op koploper Zouaven en heeft zelfs een gaatje geslagen met nr. 3 Zaanlandia. Toevallig is dit zondag 11 maart a.s. de tegenstander van Spartanen, tevens de laatste wedstrijd voor de 2e periode. Spartanen gaat een serieuze gooi doen naar de periodetitel, omdat zij nog maar met één concurrent te maken hebben en dat is KFC. Met deze Zaanse ploeg deelt Spartanen de koppositie, al moet wel gesteld worden dat het doelgemiddelde ruimschoots in het voordeel van de Wognummers is. Tel daarbij op dat zondag bij winst op Zaanlandia ook op de ranglijst een gat geslagen kan gaan worden met alle achtervolgers. Dan zou het zomaar zo kunnen zijn dat er, met koploper de Zouaven uit Grootebroek, twee Westfriese clubs onderling gaan uitmaken wie kampioen gaan worden in klasse 2A.

Maar als-scenario’s kennen we niet bij Spartanen, want om te beginnen zal afgerekend moeten worden met misschien wel het sterkste team uit deze tweede klasse: Zaanlandia.

Dat de Zaandammers zich in de top hebben genesteld, is geen toeval. Dit elftal beschikt over technisch vaardige spelers die ook hoger gevoetbald hebben zoals Burak Bulduk, Luciano Dompig en de gebroeders Kho. Al deze jongens kunnen met een individuele bevlieging elke wedstrijd de defensie aan gort spelen, waarna spits Reino Kok het afmaakt. Alleen als je als team opereert kan je het zo’n tegenstander lastig maken. Waarschijnlijk zullen zij voetbal-technisch beter zijn dan elke andere tegenstander. Dan zal je dat moeten compenseren door heel veel strijd te leveren om zo lang mogelijk in de wedstrijd te blijven. Je weet dan dat je in de tweede helft vanzelf kansen gaat krijgen, omdat de tegenstander meer risico neemt en automatisch ruimtes weggeeft. Daarom moet er vanuit een solide organisatie gespeeld worden, iets waar Spartanen de laatste tijd patent op lijkt te hebben. Kortom Spartanen leeft in mooie tijden en zal dit zo lang mogelijk voort willen zetten. Inmiddels wordt er door Spartanen ook serieus rekening gehouden met promotie naar de 1e klasse, waarbij zoals het nu gaat ook een kampioenschap tot de mogelijkheden behoort. Daarbij moet wel gezegd worden dat dit nog een lange weg is, maar vooruit zien is regeren en qua team zit er een hele goeie balans in het elftal. Daarbij lijkt het niet uit te maken dat trainer Jitze Bosma regelmatig aanpassingen moet plegen in zijn basis-elftal van Spartanen. Zo heeft de achterhoede van Spartanen te maken met een aantal langlopende blessures, waarbij zeker Jordy, Niels en Ramon voor langere tijd zijn uitgeschakeld. Gelukkig worden hun posities schijnbaar moeiteloos overgenomen Jeffrey, Rick en Ruben. Laatstgenoemde speelde tegen Zilvermeeuwen met de nodige flair een vrijwel foutloze wedstrijd, alsof hij al het gehele seizoen hierin meedraait. De wedstrijd tegen Zilvermeeuwen kan worden gezien als een mooie generale naar de topper tegen Zaanlandia, ook deze Zaanse ploeg is individueel heel sterk en werd vanuit een compact voetballend Spartanen bestreden.

Uiteindelijk gaf het teamverband van Spartanen en enkele individuele hoogstandjes de doorslag. Hopelijk krijgen we zondag wederom een voor het publiek attractief duel voorgeschoteld, met een voor Spartanen gunstige uitslag. Wat zou het mooi zijn om zondag na afloop nog een feestje te kunnen vieren in de kantine van Spartanen!. Anders doen we het de week erna nog eens dunnetjes over na de thuiswedstrijd tegen Kolping Boys. In ieder geval zal het niet aan DJ. SJORS liggen, hij is er helemaal klaar voor om iedereen die Spartanen een warm hart toedraagt een onvergetelijk feest te geven.

S.v. Spartanen wenst een ieder heel veel voetbalplezier, Frans Langedijk, lid TC Spartanen

Alle thuiswedstrijden bij de Spartanen op zaterdag 3 maart 2018 zijn afgelast!!!

Alle thuiswedstrijden bij de Spartanen op zaterdag 3 maart 2018 zijn afgelast!!!

Mark Slond nieuwe trainer-coach Spartanen 2

Na de verlenging van het contract van Jitze Bosma als hoofdtrainer van S.v. Spartanen voor de komende 2 seizoenen, is de TC tijdens de winterstop druk op zoek geweest naar een waardige vervanger voor Wouter Rood. De huidige trainer-coach van Spartanen 2 heeft een mooie promotie gemaakt en wordt hoofdtrainer van vv. Succes.

Afgelopen week heeft deze zoektocht tot een match geleid en is het bestuur en TC van Spartanen overgegaan tot de aanstelling van Mark Slond als trainer-coach van Spartanen 2. Mark Slond heeft al de nodige ervaring opgedaan als hoofdtrainer van ALC en Berkhout. Mark heeft zeer weloverwogen het besluit genomen om na 2 jaar te stoppen bij vv. Berkhout. Via res. 1e-klasser Spartanen 2 wil hij op termijn een stap omhoog maken in het trainerswereldje. Net als Wouter beschikt ook Mark over TC-2 en doet momenteel ook een studie aan de Johan Cruijff University om zich als coach verder te ontwikkelen.

Mark heeft inmiddels kennis gemaakt met alle geledingen van Spartanen en vindt het een hele mooie club. Zijn voorkeur voor Spartanen komt o.a. doordat zoveel jeugdspelers de kans krijgen om zich te ontwikkelen tot volwaardig eerste elftal spelers. Daar werkt Mark graag aan mee. Hij houdt van aanvallend voetbal, wat goed past bij de clubcultuur van Spartanen. Mark zal met enthousiasme volgend seizoen bij de Wognummers aan de slag gaan en wil met de nodige passie de club verder laten groeien.

TC Spartanen

De waarderingsspeld van de s.v. Spartanen

Naast een terugblik en het vooruitkijken naar 2018 hebben we op de nieuwjaarsreceptie aan twee bijzondere vrijwilligers de waarderingsspeld uitgereikt. Per 1 januari 2017 is “De waarderingsspeld van de s.v. Spartanen” ingevoerd. Deze speld wordt uitgereikt als blijk van waardering voor diegenen die zich bijzonder verdienstelijk maakt of heeft gemaakt voor de vereniging. De speld wordt uitgereikt aan personen die zich belangeloos (onbetaald) gedurende een langere periode (minimaal 10 jaar) hebben ingezet voor de s.v. Spartanen We belonen deze vrouw of man met de waarderingsspeld van de s.v. Spartanen.

De waarderingsspeld is uitgereikt aan Dick Duin; een man die al lid is van de handbal vanaf 1961. Vanaf 1980 bondsscheidsrechter van het Nederlands Handbalverbond en vanaf 2000 alleen nog verenigingsscheidsrechter. Tevens een aantal jaren rapporteur geweest van en voor de bond. Nog steeds begeleidt hij tegenwoordig de jeugd die het fluiten nog moeten leren. Hij heeft verschillende teams getraind en begeleid en deed dat met veel plezier. Enkele van deze spelers handballen nu nog steeds bij onze vereniging. Dick is ook nog voorzitter geweest van de handbalafdeling. In 2002 heeft hij het beachhandbal op de kalender gezet en elk jaar is dat weer een groot evenement met de laatste jaren ook op de vrijdag het beachsoccer. Vanaf zijn pensionering is Dick ook lid geworden van de onderhoudsploeg van onze vereniging en door zijn technische expertise is hij bij die groep een welkome aanvulling. Zijn vrouw zegt weleens: “Hij is meer bij Spartanen dan thuis.” En ik zou zeggen volhouden zo, want het is een mooie plek om allerlei leuke klussen te verrichten voor onze club.

De tweede waarderingsspeld is uitgereikt aan Jan Starmans. Jan is iemand die ook al weer een jaar of tien zeer actief is op meerdere fronten voor onze vereniging. Ook Jan verdient deze waarderingsspeld meer dan zeker. Jan is in 2008 bij het jeugdbestuur gekomen als coördinator F pupillen en is vanaf dat moment ook begonnen met coachen en training geven van de jeugd. Hij is al die jaren coach en trainer geweest van vaak meerdere teams. Ook heeft Jan veel extra teams getraind waarvoor geen trainer beschikbaar was. Jan heeft de mini’s opgepakt en getraind. En hij heeft een regionale competitie voor de mini’s opgezet.

In de laatste 10 jaar hebben denk ik bijna alle kinderen van Jan de eerste trainingen gehad. De laatste jaren verzorg hij ook de bestellingen van kleding en materialen. Clubdiensten draaide Jan altijd en bij nood fluit hij een wedstrijdje. Jan is (speler)coach / trainer geweest van het 2e elftal. Jan had altijd oog voor de spelers/teams die ook minder prestatiegericht waren. Hij zorgde ervoor dat ook die spelers voldoende aandacht kregen. Jan is voor velen een makkelijk aanspreekpunt (ouders, kinderen, vrijwilligers, bestuur) en hij helpt waar nodig andere coördinatoren. Jan was de voorzitter van het veilingcomité en mede door jouw bezielende leiding en inspanningen heeft dit geleid tot twee zeer succesvolle opbrengsten. Kortom Jan Starmans heeft de laatste 10 jaar enorm veel betekend voor Spartanen en het is dan ook meer dan terecht dat ook hij in het zonnetje werd gezet.

Namens bestuur s.v. Spartanen

Jack stam

Scheidsrechterdag bij Kolping Boys – Alkmaar

Elk jaar organiseert de scheidsrechtervereniging Alkmaar een hele dag voor iedere scheidsrechter waar we als scheidsrechter van Spartanen ook bij willen zijn. Een volle dag met een leuk programma met als toetje op de taart een presentatie van een KNVB scheidsrechter. Deze keer hadden we het genoegen te mogen luisteren naar Danny Makkelie. De derde scheidsrechter op rij, na Bjorn Kuipers en Bas Nijhuis, die een twee uur durende presentatie met woord en beeld heeft gegeven waar we getuige van mogen zijn.

Het programma zat goed in elkaar:

  • In de ochtend een training van professionele trainers die ook de hoge teams van Kolping Boys trainen.
  • Een spelregel quiz
  • Een aangeboden lunch vanuit de vereniging
  • De presentatie van Danny en
  • Afsluitend een verloting waarbij er veel leuke prijsjes konden worden gewonnen

Het hoogtepunt was toch wel de presentatie van Danny Makkelie. Een 2 uur durende presentatie met onderwerpen als: Buitenspel, overtredingen -wat zou jij doen in deze situatie-, een rode of gele kaart en Danny zijn dingetje de video scheidsrechter. Een mooi verhaal over het ontstaan en het gebruik van de videoscheidsrechter. Maar ook wat kritische noten over hoe het niet gebruikt mag worden.

En natuurlijk gaat ook zijn presentatie over de dingen die hem raken bijvoorbeeld: de bedreiging aan zijn adres van een voetbal aanhanger maar ook het appie naar Dhr Kraay tijdens de uitzending.

https://www.voetbalprimeur.nl/videos/782959/genant-moment-bij-fox-hans-kraay-gaat-in-de-fout-met-appje-van-makkelie.html

Verhalen met een aparte achtergrond en inhoud.

Al met al een hele leuke dag wederom, goed georganiseerd en een hoge gastvrijheid.

Elk jaar wordt dit georganiseerd en zijn we er bij. Heb je zin om mee te gaan als scheidsrechter of als enthousiasteling, geef je dan volgend jaar weer op.

De dag wordt telkenmale aan het begin van het jaar georganiseerd.

Met vriendelijke en enthousiaste voetbalgroeten

John Wilcke

Scheidsrechter coördinator

Blijft Spartanen 1 meedoen om promotie naar de eerste klasse?

Tot ieders verrassing heeft Spartanen 1 na de promotie uit de 3e klasse naar de 2e klasse zich buitengewoon goed gemanifesteerd. Met aantrekkelijk voetbal hebben zij zich ontpopt tot een ploeg waar iedereen gewoon rekening mee dient te houden. Als het verschil in de winterstop slechts 2 punten is met de koploper dan doe je voor alles mee.

Tegenstander KFC staat vlak onder Spartanen en heeft de laatste 4 wedstrijden vóór de winterstop een inhaalrace gemaakt. Al deze wedstrijden werden overtuigend winnend afgesloten, waardoor hun puntentotaal meer dan verdriedubbelde. Als je dan ook nog bedenkt dat er zelfs 3 wedstrijden op vreemde bodem werden gespeeld, dan lijkt het lek wel boven. De laatste 2 uitwedstrijden werden zelfs met ruime cijfers gewonnen.

Spartanen 1 speelt zondag 28 januari uit tegen KFC uit Zaandam. Dit is, na DWS uit Amsterdam, ook al een club met een hele rijke historie. KFC is een roemruchte club uit Koog aan de Zaan, opgericht in 1910, dus één van de oudste Zaanse clubs. KFC kende zijn glorietijd in de jarden’30 van de vorige eeuw. De ploeg speelde in die periode steeds in de allerhoogste 1e klasse en wist deze in 1933/34 te winnen, waardoor KFC mocht meedoen aan de kampioenscompetitie. Pas in de laatste wedstrijd van het seizoen verloor de ploeg van landskampioen Ajax. Later in 1955 trad KFC toe tot het betaalde voetbal. De ploeg werd ingedeeld in de 2e divisie. Hoewel de ploeg in 1956 dicht bij promotie was, bleek het betaalde avontuur uiteindelijk geen succes. KFC splitste in 1964 de profs van de amateurs. De licentie voor betaald voetbal werd overgenomen door FC Zaanstreek (met KFC-prof Cees Molenaar), dat in 1967 met Alkmaar’54 fuseerde tot AZ’67. KFC ging verder als amateurtak. KFC heeft nog meer bekende profvoetballers voortgebracht, waarbij in de 50-er jaren Piet Kruiver (later PSV!) tot de verbeelding sprak en in de 60-er jaren Martin Koeman (GVAV) vader van Ronald en Erwin. Telgen uit laatstgenoemde Koeman-tak zijn ook geworteld in Wognum! De gebroeders Kees en Ko Koeman etaleerden ook jarenlang hun voetbaltalenten in Spartanen 1. Nazaten van Ko zijn de huidige eerste elftal spelers Nick en Jordy Velzeboer en Syl Koeman, een nog jonge, maar talentvolle jeugdspeler.

De eerste thuiswedstrijd in de tweede competitiehelft is tegen VSV uit Velserbroek, een ploeg waar tegen Spartanen nog wat recht te zetten heeft. Tijdens de eerste kennismaking met de 2e klasse ging Spartanen uit bij VSV kansloos met 3-0 ten onder tegen de voormalig 1e-klasser. Gelukkig bleek dit een incident te zijn en begreep Spartanen daarna wat er van hen verwacht wordt om in de 2e klasse mee te kunnen doen. Door deze eerste nederlaag leek Spartanen een moeizaam seizoen tegemoet te gaan, maar daarna werden vele punten bij elkaar gesprokkeld en mag tijdens de winterstop geconcludeerd worden dat Spartanen nog gewoon om de prijzen meedoet met een fiere 3e positie op slechts 2 punten van koploper De Zouaven. Met spanning wordt dan ook, door iedereen die Spartanen een warm hart toedraagt, uitgekeken hoe het team de voetballoze winterperiode verteerd heeft. Als het aan hoofdtrainer Jitze Bosma en assistent Wouter Rood ligt dan gaan we zeker op de ingeslagen weg verder. Ook bestuur en Technische Commissie geven beide trainers het volste vertrouwen om zowel met Spartanen 1 als Spartanen 2 een gooi te doen naar een nog hoger niveau. Zoals bekend is daarom het contract met Jitze na dit seizoen verlengt met nog eens 2 jaar. Helaas gaan wij aan het einde van het seizoen afscheid nemen van zijn assistent Wouter Rood. Die gaat terecht z’n vleugels uitslaan en zal volgend seizoen hoofdtrainer worden van Succes Hippolytushoef, nu nog een 4e-klasser, maar doen heel goed mee voor een promotie-plek naar de 3e-klasse zondag.

Voor Spartanen als club is het dan ook een eer dat de trainer van het tweede gewild is bij clubs op het niveau aan de top van de 4e klasse. Inmiddels is de TC druk bezig om een waardige vervanger voor Wouter te zoeken naast Jitze.

Spartanen treft toevallig achter elkaar een rijtje illustere tegenstanders die allen over een roemrucht verleden beschikken, alle 3 voetballend op het hoogste niveau van Nederland. DWS was in 1964 landskampioen. KFC mocht in 1934 spelen om het landskampioenschap, maar verloor van Ajax. Tenslotte past ook VSV in dit rijtje, omdat Velseroorder Sport Vereniging in 1938 de voorloper van de KNVB beker wist te winnen door in de finale AGOVV te verslaan. Ook heeft VSV in de periode van 1955 t/m 1963 betaald voetbal gespeeld, waarin het vnl. in de eerste divisie uitkwam. Het hoogtepunt in het betaalde voetbal was in 1960 toen VSV in de nacompetitie voetbalde voor een plaats in de Eredivisie. In 1963 werd besloten om de eerste teams van VSV en Stormvogels uit IJmuiden te laten fuseren tot Telstar. De afgelopen jaren is VSV als stabiele tweedeklasser gepromoveerd naar de 1e klasse , om het afgelopen seizoen hier weer uit te degraderen. Momenteel staat VSV gek genoeg in klasse 2A in de onderste regionen, op een plek waar ze niet thuis horen, alhoewel 2 punten méér en ze staan in de middenmoot. Tel daarbij op dat VSV in de laatste wedstrijd vóór de winterstop verrassend een verdienstelijk resultaat wist af te dwingen tegen de huidige koploper De Zouaven. Maar dit geldt ook voor Spartanen, omdat zij goede herinneringen hebben overgehouden aan de mooie overwinning tegen DWS, een zeer goed spelende tegenstander. Uiteindelijk gaf het teamverband van Spartanen en enkele individuele hoogstandjes de doorslag. Hopelijk krijgen we zondag wederom een voor het publiek attractief duel voorgeschoteld.

Wij wensen iedereen ook in 2018 veel voetbalplezier, Frans Langedijk, lid TC Spartanen