• 4 DECEMBER 1929, DE OFFICIËLE OPRICHTINGSDATUM

     

    De eerste datum die voor Spartanen van belang is, is 4 december 1929. Dit is de officiële oprichtingsdatum. Ook voor deze datum was er al voetballeven in Wognum. Er waren een aantal liefhebbers die op een stuk weiland tussen de Oude Gouw en de toenmalige Hoornseweg voetbalden. Eerst, zoals dat toen in elk dorp gebeurde, de schapen van het land jagen, waarna, soms zelfs op klompen, het voelbalspelletje gespeeld kon worden.

     

    Zij speelden onder de naam Sparta tegen clubs uit de omtrek en ook wel tegen Volendam. Het is aan deze mannen te danken dat het huidige Spartanen ontstaan is. Op 22 november 1929 is tijdens een vergadering in café Overboom besloten tot de oprichting van een R.K. Sportvereniging “meer speciaal voor het voetbalspel”. De vergadering werd uitgeschreven door De Hollandsche Voetbal Bond (D.H.V.B.) met goedkeuring van de Hoog Eerwaarde Heer Deken en Pastoor der Parochie Wognum. Uit deze vergadering ontstond de Rooms Katholieke Voetbal Vereniging Sparta, ofwel R.K.V.V. Sparta. Er werd een bestuur geformeerd, waarmee de vereniging een feit was.

    In de dertiger jaren waren er zaken aan de orde die in het teken van die tijd stonden. Zo mochten op het “voetbalterrein” geen paarden of koeien lopen en na het spelen moest de dam steeds gesloten worden. De contributie die door de leden betaald werd was toen voor leden beneden de 14 jaar 5 cent en van 14 tot 17 jaar 15 cent en boven de 17 jaar 25 cent. De heer Bos uit Enkhuizen had de eerste trainer kunnen zijn, maar het bestuur vond de kosten die hiermee gepaard gingen, fl4, – voor twee uren per week, te hoog en zag liever dat de leden zichzelf zoveel mogelijk zouden “bekwamen”. Daarnaast vond men dat er niet eerder zou gespeeld zou worden dan na het eindigen van de Vesper.

    Op de 2e Pinksterdag in het jaar 1930 vond de officiële opening van het terrein plaats.

    In 1931 werden kleedlokalen op het terrein geplaatst, min of meer een schuurtje. Sparta had een goede start, want men werd het eerste jaar al kampioen na een nek aan nek race met SEW. Deze buurtvereniging was enige maanden eerder dan Sparta opgericht. Het volgende jaar vierde R.K.V.V. Sparta zelfs zijn tweede kampioenschap, waardoor Sparta als enige West Friese club in de hoogste regionen van de D.H.V.B. terechtkwam.

    Gevolg was wel dat er in 1932 een afzetting langs het veld moest komen daar het publiek tijdens de wedstrijden wel ver het veld in kwam…

    In 1934 moest het veld van Sparta wijken voor de nieuwe Rijksweg. Deken Jacobs, de geestelijk adviseur, gaf de club in overleg met het kerkbestuur 2 velden achter de meisjesschool in huur. Ook zorgde hij voor meer krediet voor de bouw van een tribune met kleedkamers. De algemene verwachting was dus dat het spel van Sparta best wel wat publiek zou trekken.

    Op hemelvaartsdag 1935 werd het nieuwe complex officieel geopend en tot op heden is dit de thuisbasis van Voetbalvereniging Spartanen.

    De katholieke inslag zie je dus regelmatig terug als je kijkt naar de dagen waarop de officiële openingen verricht werden.

    In 1938 schreef de Rooms Katholieke Federatie een naamsverandering voor. Er werden 2 namen voorgesteld. “RKVV Sparta- W” (W =Wognum) werd afgewezen en men koos voor “RKVV Spartanen”.

    In 1939 werd, doordat enige leden niet meer inzetbaar waren wegens de mobilisatie, het tweede elftal noodgedwongen uit de competitie teruggetrokken. In de oorlogsperiode werden alle katholieke sportverenigingen in het bisdom Haarlem, en dus ook RKVV Spartanen, door de Sicherheitspolizei opgeheven en moest men het kassaldo bij de bezetter inleveren.

    EIND 1945 BEGON MEN WEER MET HET VOETBAL

    In 1962 werd besloten tot het aanleggen van terreinverlichting tussen oefenveld en speelveld. De stroomvoorziening hiervoor werd aangesloten op de installatie van de VGLO school. Ook werd in dat jaar voor het eerst voor een heel jaar tegelijk contributie betaald, in plaats van wekelijks.

    In 1972 werd er voor het eerst gesproken over het aantrekken van een sponsor voor het Eerste elftal. Gedacht werd aan de firma’s Jumbo of Kroon. Ook werd een commissie gevormd om tot een verbetering van de huidige kleedaccommodatie te komen en eventueel een nieuw derde veld en nieuwe trainingsmogelijkheden. Het aanvankelijke plan om de uitbreiding van de kleedaccommodatie naast de huidige tribune te bouwen, werd om diverse redenen gewijzigd naar de huidige locatie van de kantine/kleedkamers.

    Nadat de eerste schop op 19 oktober 1974 in de grond ging voor de bouwput mocht Ben Mol, ons Erelid, op 11 januari 1975 de eerste steen vakkundig plaatsen. En na 11 maanden kon het geheel officieel worden geopend.

    In 1976 tekende Bouwbedrijf Ursem met v.v.Spartanen hun eerste Sponsorcontract voor de duur van 3 jaar. Tevens schonken zij 15 trainingspakken plus opbergkoffer. Tot en met februari 2012 was de Ursem Bouwgroep hoofdsponsor van Spartanen. In Cartal Rijsbergen heeft spartanen een nieuwe hoofdsponsor gevonden. Wij hopen uiteraard ook met deze hoofdsponsor een jarenlange relatie op te bouwen.

    De betrokkenheid van de vereniging en de gemeenschap leidde tijdens het memorabele kampioensjaar 1977-1978 zelfs tot het ontstaan van een supportersvereniging, “de Smurfen”.

    In 1980 is gezorgd voor een standenbord in de kantine, welke tot op de dag van vandaag nog gebruikt wordt. Ook werd het tassenrek geplaatst in de hal van de kantine. In dat jaar werden hekken geplaatst rondom het gehele complex van en werd er drainage ingegraven.

    Op 25 januari 1990 stort de linkerkant van de tribune na een stevige storm in elkaar. Het bestuur besluit tot herbouw en met hoofdsponsor Ursem BV wordt de zaak weer in oude glorie hersteld.

    In 1992 werd het C-veld als trainingsveld in gebruik genomen en het B-veld als speelveld. Op het C-veld moest echter wel verlichting aangebracht worden. Hierdoor is het unieke feit ontstaan, dat Spartanen van de drie velden er twee met verlichting heeft. Het hoofdveld wordt door de wijde omgeving geprezen en verguisd vanwege zijn karakteristieke vierkante palen.

    In 1996 is het onderhoud van het complex geprivatiseerd. Veel moest er aangeschaft worden om te kunnen maaien, rollen, bemesten, snoeien en boren.

    Eind 1997 werd door een groep enthousiaste oud Spartanenvoetballers de onderhoudsploeg gevormd. Deze ploeg, enthousiast als ze zijn, zijn terstond gestart het achterstallig onderhoud op te pakken. Dat dit in de afgelopen jaren zijn voortgang heeft behouden blijkt wel uit hoe ons Spartanencomplex er bij staat daar is menig vereniging jaloers op.

    In 1998 als de plannen voor twee extra kleedkamers, die in 1991 ontstaan zijn, worden uitgevoerd met veel zelfwerkzaamheid ontstaat er een prachtige uitbreiding van het complex. De sponsoring krijgt een al grotere betekenis binnen de vereniging. Om de hogere kosten te kunnen dragen zijn de sponsors niet meer weg te denken binnen het financiële plaatje. Bij Spartanen zijn inmiddels vele mogelijkheden van sponsoring mogelijk. Zie hiervoor elders op deze website.Al deze sponsorinkomsten zorgen voor een behoorlijke geldelijke ondersteuning, waardoor gesteld kan worden dat Spartanen, zeker financieel gezien, een zeer gezonde vereniging is.

    Wat al jaren een belangrijke pilaar van het verenigingsleven is, het vrijwilligerswerk, is ook bij Spartanen een sterk punt: vrijwilligers zitten in de onderhoudsploeg, in de kantinediensten, de begeleiders van de elftallen, noem maar op. Zij zorgen er voor dat Spartanen met veel enthousiasme wordt gerund.

    Tegenwoordig is Spartanen een heel bedrijf wat met behulp van veel vrijwilligers voor een groot aantal mensen zeer veel plezier bezorgd in het weekend.

  • Spartanen 100 jaar!

    4 december 1929 is de officiële oprichtingsdatum.

    VS

    04 december 2029 uur

    dag

    uur

    min

    sec