Blijft Spartanen 1 meedoen om promotie naar de eerste klasse?

Tot ieders verrassing heeft Spartanen 1 na de promotie uit de 3e klasse naar de 2e klasse zich buitengewoon goed gemanifesteerd. Met aantrekkelijk voetbal hebben zij zich ontpopt tot een ploeg waar iedereen gewoon rekening mee dient te houden. Als het verschil in de winterstop slechts 2 punten is met de koploper dan doe je voor alles mee.

Tegenstander KFC staat vlak onder Spartanen en heeft de laatste 4 wedstrijden vóór de winterstop een inhaalrace gemaakt. Al deze wedstrijden werden overtuigend winnend afgesloten, waardoor hun puntentotaal meer dan verdriedubbelde. Als je dan ook nog bedenkt dat er zelfs 3 wedstrijden op vreemde bodem werden gespeeld, dan lijkt het lek wel boven. De laatste 2 uitwedstrijden werden zelfs met ruime cijfers gewonnen.

Spartanen 1 speelt zondag 28 januari uit tegen KFC uit Zaandam. Dit is, na DWS uit Amsterdam, ook al een club met een hele rijke historie. KFC is een roemruchte club uit Koog aan de Zaan, opgericht in 1910, dus één van de oudste Zaanse clubs. KFC kende zijn glorietijd in de jarden’30 van de vorige eeuw. De ploeg speelde in die periode steeds in de allerhoogste 1e klasse en wist deze in 1933/34 te winnen, waardoor KFC mocht meedoen aan de kampioenscompetitie. Pas in de laatste wedstrijd van het seizoen verloor de ploeg van landskampioen Ajax. Later in 1955 trad KFC toe tot het betaalde voetbal. De ploeg werd ingedeeld in de 2e divisie. Hoewel de ploeg in 1956 dicht bij promotie was, bleek het betaalde avontuur uiteindelijk geen succes. KFC splitste in 1964 de profs van de amateurs. De licentie voor betaald voetbal werd overgenomen door FC Zaanstreek (met KFC-prof Cees Molenaar), dat in 1967 met Alkmaar’54 fuseerde tot AZ’67. KFC ging verder als amateurtak. KFC heeft nog meer bekende profvoetballers voortgebracht, waarbij in de 50-er jaren Piet Kruiver (later PSV!) tot de verbeelding sprak en in de 60-er jaren Martin Koeman (GVAV) vader van Ronald en Erwin. Telgen uit laatstgenoemde Koeman-tak zijn ook geworteld in Wognum! De gebroeders Kees en Ko Koeman etaleerden ook jarenlang hun voetbaltalenten in Spartanen 1. Nazaten van Ko zijn de huidige eerste elftal spelers Nick en Jordy Velzeboer en Syl Koeman, een nog jonge, maar talentvolle jeugdspeler.

De eerste thuiswedstrijd in de tweede competitiehelft is tegen VSV uit Velserbroek, een ploeg waar tegen Spartanen nog wat recht te zetten heeft. Tijdens de eerste kennismaking met de 2e klasse ging Spartanen uit bij VSV kansloos met 3-0 ten onder tegen de voormalig 1e-klasser. Gelukkig bleek dit een incident te zijn en begreep Spartanen daarna wat er van hen verwacht wordt om in de 2e klasse mee te kunnen doen. Door deze eerste nederlaag leek Spartanen een moeizaam seizoen tegemoet te gaan, maar daarna werden vele punten bij elkaar gesprokkeld en mag tijdens de winterstop geconcludeerd worden dat Spartanen nog gewoon om de prijzen meedoet met een fiere 3e positie op slechts 2 punten van koploper De Zouaven. Met spanning wordt dan ook, door iedereen die Spartanen een warm hart toedraagt, uitgekeken hoe het team de voetballoze winterperiode verteerd heeft. Als het aan hoofdtrainer Jitze Bosma en assistent Wouter Rood ligt dan gaan we zeker op de ingeslagen weg verder. Ook bestuur en Technische Commissie geven beide trainers het volste vertrouwen om zowel met Spartanen 1 als Spartanen 2 een gooi te doen naar een nog hoger niveau. Zoals bekend is daarom het contract met Jitze na dit seizoen verlengt met nog eens 2 jaar. Helaas gaan wij aan het einde van het seizoen afscheid nemen van zijn assistent Wouter Rood. Die gaat terecht z’n vleugels uitslaan en zal volgend seizoen hoofdtrainer worden van Succes Hippolytushoef, nu nog een 4e-klasser, maar doen heel goed mee voor een promotie-plek naar de 3e-klasse zondag.

Voor Spartanen als club is het dan ook een eer dat de trainer van het tweede gewild is bij clubs op het niveau aan de top van de 4e klasse. Inmiddels is de TC druk bezig om een waardige vervanger voor Wouter te zoeken naast Jitze.

Spartanen treft toevallig achter elkaar een rijtje illustere tegenstanders die allen over een roemrucht verleden beschikken, alle 3 voetballend op het hoogste niveau van Nederland. DWS was in 1964 landskampioen. KFC mocht in 1934 spelen om het landskampioenschap, maar verloor van Ajax. Tenslotte past ook VSV in dit rijtje, omdat Velseroorder Sport Vereniging in 1938 de voorloper van de KNVB beker wist te winnen door in de finale AGOVV te verslaan. Ook heeft VSV in de periode van 1955 t/m 1963 betaald voetbal gespeeld, waarin het vnl. in de eerste divisie uitkwam. Het hoogtepunt in het betaalde voetbal was in 1960 toen VSV in de nacompetitie voetbalde voor een plaats in de Eredivisie. In 1963 werd besloten om de eerste teams van VSV en Stormvogels uit IJmuiden te laten fuseren tot Telstar. De afgelopen jaren is VSV als stabiele tweedeklasser gepromoveerd naar de 1e klasse , om het afgelopen seizoen hier weer uit te degraderen. Momenteel staat VSV gek genoeg in klasse 2A in de onderste regionen, op een plek waar ze niet thuis horen, alhoewel 2 punten méér en ze staan in de middenmoot. Tel daarbij op dat VSV in de laatste wedstrijd vóór de winterstop verrassend een verdienstelijk resultaat wist af te dwingen tegen de huidige koploper De Zouaven. Maar dit geldt ook voor Spartanen, omdat zij goede herinneringen hebben overgehouden aan de mooie overwinning tegen DWS, een zeer goed spelende tegenstander. Uiteindelijk gaf het teamverband van Spartanen en enkele individuele hoogstandjes de doorslag. Hopelijk krijgen we zondag wederom een voor het publiek attractief duel voorgeschoteld.

Wij wensen iedereen ook in 2018 veel voetbalplezier, Frans Langedijk, lid TC Spartanen