Historische promotie Spartanen 1 en kampioen Spartanen 2 brengt huldiging

Wognum –  Zaterdag 17 juni a.s, tussen 18:00 – 22:00 uur, wordt op gepaste wijze stil gestaan bij de unieke dubbele promotie van Spartanen 1 en Spartanen 2. Om 18:00 uur zal gestart worden met een bbq, waarna het feest in de kantine wordt voortgezet met een natje en een droogje. Selectiespelers hoeven geen bijdrage te leveren aan het feestje wat door het bestuur is aangeboden. Iedereen is verder gewoon welkom en hoeft maar 15 euro bij te dragen om de avond kostendekkend te maken. Rond 20:00 uur is het officiële deel en daarna kan ‘t o.l.v. een DJ een mooi feessie worden.

Het tweede team van Spartanen promoveerde direct naar de reserve 1e klasse, omdat zij kampioen zijn geworden in de res. 2e klasse. Het vlaggenschip eindigde ook fier bovenaan in de reguliere competitie, maar aangezien Texel’94 net zoveel punten had behaald moeste een beslissingswedstrijd uitkomst  brengen. Op het zeer druk bezochte complex van SRC in Schagen trokken de eilandbewoners aan het langste eind. Spartanen 1 was die avond niet bestand tegen de druk, waardoor geen enkele speler in normale doen was, met als gevolg dat Texel’94 directe promotie afdwong. Spartanen 1 mocht gelukkig wel in de herkansing en proberen via nacompetitie de weg omhoog alsnog in te slaan. Na 2 overtuigende overwinningen op Beemster 1 mochten de Wognummers in de finale aantreden tegen Den Helder. Geen onbekende tegenstander, een ploeg die ze al 2 keer in de competitie hadden verslagen. Maar dat het deze keer anders zou verlopen , daar was iedereen wel van overtuigd, na 2 zenuwslopende wedstijden, waarin Spartanen beide keren de bovenliggende partij was, moest er tot de laatste minuut gestreden worden om deze finaleronden winnend af te sluiten. Gelukkig lukte het deze keer wel en mag Spartanen 1 volgend seizoen aantreden in de 2e klasse zondag , een podium waarop deze club nog nooit heeft geacteerd. Niet meer in de buurt met derby’s tegen SEW en Grasshoppers, maar veel wedstrijden in de omgeving Zaanstreek en Alkmaar. Wat betreft de Westfriese inbreng valt er ook op korte afstand nog voldoende te genieten als Spartanen aantreed tegen Zouaven in Grootebroek, West-Frisia in Enkhuizen en SVW’27 in Heerhugowaard. Alleen Hollandia 1 acteert nog op een hoger podium, maar die beschikken niet over een tweede elftal, dus de situatie bij Spartanen mag gerust uniek genoemd worden. Zowel het niveau van Spartanen 1 als 2  verdient de kwalificatie historisch, omdat in één seizoen zeer uitzonderlijk gepresteerd is met lichtingen waar nog veel rek in zit.

Beide selecties barsten nog van de jonge talenten, die door routiniers aangestuurd worden.  Deze prestaties zorgen er weer voor dat ook spelers van “buitenaf” zich aangetrokken voelen om (weer) bij Spartanen te komen voetballen. Niet alleen Alkis Kaklis (reserve-keeper Hollandia 1), komt naar Wognum, maar ook allerlei “verloren zonen” hebben de weg naar het vertrouwde sportpark in Wognum weer terug gevonden, zoals topscorer Joeri Zuiker (SEW) Mustafa Afhakame (SEW) wil weer graag met zijn talentvolle broertje Guleed Afhakame ballen. Ook Kevin Mol (De Blokkers) is  terug op het honk en mag samen met 1e keeper Jorn Ebbelaar, Rick van Straalen en Alkis Kaklis uitmaken wie er bij Spartanen 1 club-icoon Anthony Groen doet vergeten. Ondanks de vele geruchten is de rest van de selectie gebleven, mede omdat zij het als een grote uitdaging zien om gewoon met Spartanen op een nog hoger niveau te acteren. Uiteindelijk is er slechts één die op het hoogste niveau stopt en dat is voorzitter Peter Molenaar. Hij neemt na 14 jaar bestuur, waarvan de helft als voetbal-voorzitter, met weemoed afscheid van de échte dorpsclub Spartanen.  Zijn opvolger Adri Beerepoot loopt al een tijdje warm als sponsorman in het hoofdbestuur van de Sportverenging. Op zondag 8 juli a.s. tijdens de wedstrijd Spartanen tegen de profs van FC  Volendam zal hij officieel het stokje overnemen en de uitdaging aangaan het hoge niveau van de Spartanen-selectie door te trekken naar de gehele jeugd.

Frans Langedijk, lid voetbalbestuur Spartanen