Interview met Wouter Rood

Mooi contractnieuws! Wouter Rood heeft tijdens de winterstop zijn contract als hoofdtrainer van Spartanen met twee jaar verlengd. Daar zijn wij natuurlijk erg blij mee en we blikken graag even met hem terug op de eerste seizoenshelft.

Wouter, we zijn voorlopig nog niet van je af 😉 Van harte gefeliciteerd met je nieuwe contract. Als gedeeltelijk koploper de winterstop in, heb je daar een lekker wijntje op opengetrokken deze dagen?

“Dankjewel! Altijd prettig wanneer alle partijen samen vooruit willen. Op zich kijk ik (nog) niet naar de positie op de ranglijst. Puur naar de teamdoelstellingen. Maar het is natuurlijk knap dat we ons tussen grootmachten als Always Forward en Schagen United scharen. Wat dat soort clubs hebben, met O23 teams en/of jeugd wat enorm hoog speelt, is bizar. Ook VVS mogen we daarin niet uitvlakken qua grootte van een vereniging en een O19 wat divisie speelt. Gematigd tevreden ben ik dus zeker. En er zijn zeker wat flesjes doorheen gegaan, al is dat bij mij wel bier ipv wijn.”

Hoe is het eerste half jaar je bevallen?

“Het is me enorm goed bevallen. In eerste instantie de staf en spelersgroep uiteraard goed leren kennen. Ik heb daar uitgebreid de tijd voor genomen door vooraf met iedereen af te spreken. Dit heeft mij een enorme voorsprong gegeven. Hoe zit een individu in elkaar, wat verwacht iemand van mij en wat mag en kan ik van een speler verwachten. Daarnaast hebben we toen ook individuele doelstellingen besproken. De mannen hebben de lat goed hoog gelegd dus voor mij een schone taak om dat proces te bewaken.”

Je hebt een goede en grote selectie tot je beschikking. Welke speler heeft je het afgelopen half jaar het meest verrast?

“Ik vind het lastig om er echt één speler uit te pikken. Ik heb er ook weinig zin in dat één of meerdere spelers naast hun schoenen gaan lopen. Daar zijn er namelijk wel een aantal gevoelig voor 🙂 Geen enkele speler heeft zijn piek nog bereikt. Voor de ene heeft dat met een constant niveau halen te maken, voor de ander het maximale uit zijn positie halen. Ook op tactisch gebied valt er nog veel te winnen, lezen van een wedstrijd en/of situatie.

Een flinke tegenvaller was het wegvallen van Jeroen Tesselaar. Je moet het voorlopig zonder zijn drive/ervaring doen. Wat merk je daarvan tijdens trainingen en wedstrijden?

“Voor Joost Feld geldt hetzelfde. Beide spelers hebben maar een paar basisplaatsen gehad dit seizoen. Voor Jeroen blijft dit zo dit seizoen. Ik hoop voor Joost dat hij weer aansluit. Ik gun hen beide nog een paar mooie seizoenen bij Spartanen, niet in de laatste plaats omdat zij er veel voor doen. Maar het is zeker een aderlating, het is niet niets wanneer zowel de 1e als 2e aanvoerder wegvallen. Dat zij gemist worden is een feit. Maar de groep heeft dit enorm goed opgepakt. Het is sowieso een groep die automatisch ‘snel aan staat’. Daarin dagen zij mij ook uit. Ik moet ook soms snel handelen door een oefening lastiger te maken. Mooie wisselwerking tussen spelers en trainer.”

Wat moet er beter de tweede seizoenshelft?

“In eerste instantie het niveau van voor de winterstop weer oppakken. Onze speelwijze weer doornemen en zo snel mogelijk verbeteren. Daarna extra aandacht voor de laatste fase, zowel aanvallend al verdedigend. Wij zijn de meest scorende ploeg (ook niet zo gek met onze aanvallende intenties) maar daar valt nog veel meer uit te halen. Hetzelfde geldt voor de laatste fase in verdedigend opzicht, vijftien tegengoals is veel en veel te veel.“

Wat denk je, spelen we volgend jaar weer tegen die blauwen?

“Ik hoop dat SEW in de 2e klasse blijft en wanneer wij ze daar tegenkomen zou dit een prestatie van formaat zijn.”

Op naar een mooie tweede seizoenshelft. Wil je zelf nog iets kwijt eigenlijk?

“Wat ik extra wil benoemen is dat ik geniet van hoe het eerste leeft binnen de club. De spelers organiseren een hoop, denk aan de ‘Spartaanse minuut’. Maar ik heb ook het gevoel dat de supporters genieten van ons spel en enthousiasme. Veel supporters blijven ook hangen na de wedstrijd en dat zorgt voor gezelligheid en mooie zondagmiddagen. Dat er nog vele mogen volgen!”