Inzamelpunt gebruikt frituurvet in Wognum.

Gebruikt frituurvet dat weggegooid wordt komt terecht in het riool of bij het restafval. Vet dat in het riool terechtkomt veroorzaakt verstoppingen en levert een grote schadepost op voor gemeenten. Jaarlijks kost dit de samenleving vele miljoenen euro’s. Hoewel veel mensen weten dat gebruikte vetten niet in het riool thuis horen, heeft toch vrijwel elke gemeente problemen met verstoppingen veroorzaakt door vet.

Gebruikt frituurvet dat in de grijze container bij het restafval belandt komt terecht in de vuilverbranders. Om het hier te verbranden, kost de samenleving geld, terwijl recycling de samenleving alleen maar voordelen oplevert.

Breng het daarom naar sv Spartanen.

Inleveren op: Zaterdag (als kantine open is) en/of maandagmorgen (9.00 en 10.00 uur). Container staat in de hal of bij de buitendeur.

Info van website HVC:

Van gebruikt frituurvet maken we biobrandstof. Deze biobrandstof gebruiken we in bijvoorbeeld tuinbouwkassen, warmtekrachtcentrales of in het vervoer. Zo komt het gebruikte frituurvet niet terecht in het riool waar het verstoppingen en schade kan opleveren.

Wist je dat wij elk jaar zo’n 8 kilo frituurvet per huishouden gebruiken om te genieten van oliebollen en frites? Van deze 8 kilo kun je 180 kilometer rijden op biobrandstof. Er is nog een wereld te winnen met frituurvet. Laten we daar samen voor zorgen.

wat kun je inleveren?

  • vloeibaar frituurvet
  • vast frituurvet
  • frituurolie
  • plantaardige olie
  • jus
  • restjes bakolie

In de inzamelcontainer bij Spartanen.

Gebruikt frituurvet kun je terug doen in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Ook bakolie of restjes jus mogen hierbij.

frituurvet wordt biodiesel

Het ingezamelde frituurvet gaat naar een verwerkingsfabriek. Daar wordt het grotendeels verwerkt tot biodiesel. Deze biodiesel is geschikt om op te rijden. Een ander gedeelte van het gebruikte frituurvet wordt gebruikt als biobrandstof voor het opwekken van energie of in de glastuinbouw. Ook de plastic verpakking waarin het zit, wordt apart gescheiden en verwerkt tot nieuwe plastic producten. Dubbele winst dus!