Ontwikkeling in het nieuwe seizoen 2018-2019

De KNVB voert wederom een aantal veranderingen door in navolging van de nieuwe wedstrijdvormen voor de JO.8 en de JO.9.

Welke veranderingen zijn toegepast en op welke wijze wil gaat Spartanen daar mee om.

Hierbij een kleine opsomming van de resultaten van de wijzigingen over afgelopen seizoen en de wijzigingen voor de JO.10 en JO.11 voor het komend seizoen.

JO.8 – JO.9
De veranderingen vanuit de KNVB hebben op veel vlakken goed uitgepakt. De spelers van de JO.8 en JO.9 spelen op een kwart veld met nieuwe spelregels wat de snelheid van het voetbal ten goede is gekomen.

Ook de wijze waarop de spelers zelf beslissingen moeten nemen was een welkome afwisseling. Er zijn natuurlijk enkele punten ter verbetering waar de KNVB en SV Spartanen aan moet werken.

Denk dan even aan het geven van de uitslagen en de stand van het team in de poule maar ook de wijze waarop het publiek en de coaches hun enthousiasme overbrengen op de spelers. Het is juist de bedoeling dat de spelers zelf de beslissingen gaan nemen en met elkaar het spelletje steeds leuker gaan vinden.

Positief coachen maar met mate.

JO.10
De spelers die over gaan naar de JO.10 blijven het komend seizoen spelen op een kwart veld en met de regels die geleerd zijn. Ook daarmee probeert de KNVB het spel weer aan de kinderen terug te geven en de spelers zelf wederom de beslissingen te laten nemen.

JO.11
Voor de JO.11 zal er maar een kleine verandering zijn. We blijven op half veld spelen maar er komt 1 speler bij. We spelen dus 8 tegen 8. SV Spartanen heeft ervoor gekozen geen aanpassing door te voeren op de grootte van het veld. Deze regel past niet bij onze vaste doelen en de huidige speelwijze van SV Spartanen.

Een greep uit de nieuwe spelregels voor de JO.8 t/m JO.11:

 • Achterbal (JO.8 t/m JO.12)
  Bij een achterbal wordt de bal in het spel gebracht door vanaf de grond te passen of te schieten.
 • Hoekschop (JO.8 t/m JO.12)
  Bij een hoekschop wordt de bal vanuit de hoek gepasst of gedribbeld.
 • Uitbal (JO.8 t/m JO.12)
  De bal wordt ingedribbeld in plaats van de bal in te gooien.
 • Vrije bal (JO.8 t/m JO.12)
  Een vrije bal mag genomen worden door de bal in te dribbelen, te passen of te schieten.
 • Terugspeelbal (JO.8 t/m JO.12)
  Een terugspeelbal mag niet meer in de handen worden genomen door de keeper.

Dit is maar een kleine greep uit de vele afspraken en wijzigingen. Alles is terug te lezen op de site van de KNVB (www.knvb.nl/pupillenvoetbal). Bijgevoegd een presentatie, pdf formaat, van alle aanpassingen en regels.