Week van de Scheidsrechter

Morgen begint een bijzondere week. De week van de scheidsrechter. Zonder scheidsrechter zou het toch iedere week een geweldige puinhoop worden op de velden. Maar het fluiten van een wedstrijd is ook een geweldige hobby. Je bent de leidsman van het spel. Onopvallend. Zich zelf wegcijferend voor het spelplezier van de teams.

Zeer waarschijnlijk de man of vrouw tussen de lijnen die de spelregels wel kent. Die gevoel heeft voor de juiste interpretatie. De ene speler in het voorbijgaan bemoedigend en de ander vermanend toespreekt.

Zelf ben ik op mijn 28e KNVB scheidsrechter geworden en dat met heel veel plezier gedaan. Tot verbazing van de collega scheidsrechters overigens. Die het wel bijzonder vonden dat degene die als speler altijd tot frustratie van zijn medespelers liep te mekkerren op de man in het zwart nu zelf ging fluiten.

Nu fluit ik nog met enige onregelmatigheid een wedstrijd. Met nog steeds heel veel plezier en bijna nooit gedoe.

De week van de scheidsrechter. Sta er dit weekend en volgend weekend even bij stil. Bijt op je tong als je commentaar wilt geven (ja, ik weet het, het is moeilijk..) en spreek je waardering uit naar die leidsman of vrouw. Want zonder hem of haar is het een stuk minder leuk.