Wisseling voorzitter s.v. Spartanen

Afgelopen vrijdag 31 januari heeft het bestuur een extra algemene ledenvergadering uitgeschreven waarbij er een bestuurswisseling heeft plaatsgevonden m.b.t. de voorzitter en de secretaris.

Gertrud Molenaar is opgevolgd door Nanda Schouten en Jack stam is opgevolgd door Jeroen de Vries.

Bij het agendapunt bestuursverkiezing heb ik een korte terugblik gegeven op mijn voorzitterschap van 10 jaar voorzitter van de voetbalvereniging spartanen en 7 jaar voorzitter van de sportvereniging Spartanen.

Het zal denk ik april 2003 geweest zijn toen wij met een clubje Spartanen supporters na een wedstrijd kijken van het eerste elftal en een gezellige derde helft belandden bij de plaatselijke Chinees om een hapje te eten. De toenmalige voorzitter Chris Koenders van de voetbalvereniging Spartanen vroeg mij toen of ik niet de nieuwe voorzitter wilde worden van de club. Hij zei toen ook: “Het wordt nu jouw beurt.” Kort nagedacht en ben de uitdaging aangegaan niet wetende dat dat een periode zou gaan worden van 17 jaar. Ik heb geen research gedaan in de notulen en ben afgegaan wat herinneringen over die periode. Een eerste belangrijke taak in die periode was het opzetten van de viering van het 75 jarig bestaan van de club in 2004. Een reünie wedstrijd, een herinneringsboek met mooie verhalen uit het verleden, avond met Johan Derksen in onze kantine en activiteiten voor de jeugd waren de hoogtepunten van dit 75 jarig bestaan. Ook in die periode heeft het eerste een keer gevoetbald tegen Heerenveen. Deze wedstrijd kwam tot stand door bemiddeling van Ursem bouwbedrijf. Het bedrijf is ruim 35 jaar hoofdsponsor geweest van de voetbalafdeling. Ook heeft het eerste elftal twee keer een zeer verdienstelijke wedstrijd gespeeld tegen Volendam, mede door vele sponsoren en een mooi kantineopbrengst was dit een goede promotie voor de club en voor de penningmeester.

In die beginperiode was het besturen van een club toch wat anders dan nu. Ik denk hierbij aan mannen als Cas Beerepoot, Dries Romein en Gerard Dekker. De mannen waar het bestuur vooral op bouwde in die tijd waren Gerard Laan en Theo Dekker; respectievelijk penningmeester en secretaris. Dit duo heeft meer dan 15 jaar de zaken voor Spartanen prima geregeld en daar kon je dan ook prima op bouwen. In die beginperiode enorm veel overleg gehad met de gemeente vooral met de toenmalige wethouder Jan Entius i.v.m. slechte staat van het A veld en renovatie nieuwbouw van onze kleedkamers en kantine. In eerste instantie waren er grootse plannen om de club te laten verhuizen naar de rand van Wognum achter de Bloesemgaerde. Schetstekening voor ons huidige complex waren al gemaakt door de projectontwikkeling van USP.

Uiteindelijk is het proces anders gaan lopen mede door de bouwcrisis. Er zijn in de afgelopen periode kunstgrasvelden aangelegd, verlichting aangepast, 130 zonnepanelen geplaatst en zijn onze kleedkamers grondig gerenoveerd en kleedkamers aangebouwd. Globaal is er door club en gemeente in de afgelopen periode toch zo rond de drie miljoen geïnvesteerd in ons sportcomplex.

Door de vele contacten met de wethouder en het bezoeken van commissievergaderingen kreeg ik ook wat meer interesse voor de plaatselijke politiek en werd mij gevraagd of ik mij niet kandidaat wilde stellen voor de gemeenteraad. Eigenlijk ben ik door Spartanen een beetje in de politiek verzeild geraakt en tot heden ten dage nog steeds met veel plezier.

Besturen doe je samen en hopelijk vul je elkaar aan en steek je ook de handen uit de mouwen, want alleen zaken op pier regelen werkt niet. Je zult ook moeten doen/ zaken aanpakken en uitvoeren. Blij en vooral met trots kijk ik terug op al die mensen waar we de afgelopen jaren samen het bestuur mee hebben gevormd. Een zeer stabiel factor tijdens de bouw waren Frank Vlaar met zijn bouwcommissie en Mark als financiële man die dit hele proces en uitvoering perfect hebben begeleid en uitgevoerd. Tijdens de beginperiode van de bouw zochten voetbal en handbal bestuur contact met elkaar en hebben we na overleg besloten om te komen tot de sportvereniging Spartanen. Een fusieproces dat in zeer korte tijd bereikt werd en ondersteunt werd door bijna 100% van alle leden van voetbal en handbal. En zo ontstond de s.v. Spartanen waar ik de eerste voorzitter van mocht zijn. Na zo’n 10 jaar voorzitter voetbal geweest te zijn werd ik de eerste voorzitter van de s.v. Spartanen. Beide afdelingen kregen eigen voorzitter en opereren autonoom. Peter Molenaar werd voorzitter van de afdeling voetbal en René Honing voorzitter van de afdeling handbal. Peter werd twee jaar geleden opgevolgd door Adri Beerepoot. Vanaf die tijd werd de waarderingsspeld ingevoerd en ik vind het altijd een mooi moment tijdens de nieuwjaarsreceptie als je als voorzitter de speld mag uitreiken. Enorm blij en trots ben ik ook op het grote aantal vrijwilligers die wekelijks in de weer zijn voor onze club. En natuurlijk zijn er zo af en toe grote en wat kleinere probleempjes die opgelost moeten worden. En ja, ik heb ook wel eens een nachtje slecht kunnen slapen als er weer een uitdaging op je pad kwam die moest worden opgelost. Het zoeken naar mensen die dan ook de handschoen gingen oppakken was wel eens lastig, maar positieve herinneringen zijn er veel meer. Vorig jaar hebben we een kantinecommissie opgezet om de leemte van Alphons te gaan invullen en die taak zal ik de komende jaren nog gaan uitvoeren samen met kantinecommissie al die enthousiaste kantinemedewerkers. Nu weer wat meer in de uitvoerende kant van het vrijwilliger zijn. In Jeroen de Vries hebben wij een opvolger gevonden die met veel enthousiasme de komende jaren voorzitter zal zijn van

onze club. Ik wens Jeroen in ieder geval heel veel succes en plezier toe de komende jaren en ik weet zeker dat hij het voorzitterschap op zijn manier gaat vormgeven en uitvoeren.

Met sportieve groet,

Jack Stam